'Kulinarne podróże - przystanek Ukraina'
Dodał: Marta Data: 2022-05-27 10:20:04 (czytane: 3013)
Po zwiedzeniu dziewięciu państw znajdujących się na różnych kontynentach, tj. Europa, Ameryka Północna, Azja, ostatnim przystankiem była Ukraina. To kraj położony w Europie Wschodniej, jeden z sąsiadów Polski, który w ostatnich miesiącach bohatersko stawia opór w toczącym się konflikcie zbrojnym.
Spotkanie tradycyjnie rozpoczęło się od ustalenia położenia Ukrainy na mapie Europy, poznania symboli: barw narodowych, godła, flagi i hymnu, jak również waluty, języka, stolicy oraz państw sąsiadujących. Wychowankowie usłyszeli ciekawostki, z których słynie ten kraj, poznali liczne zabytki, dominującą religię. Mieli okazję podziwiać piękne, ręcznie wyszywane koszule zwane soroczkami, będące elementami ukraińskiego stroju ludowego, noszone zarówno przez kobiety, dzieci, jak i mężczyzn podczas różnych okazji.
Prezentacja pokazująca tradycje kuchni ukraińskiej pozwoliła przybliżyć wszystkim bogactwo i zróżnicowanie potraw, które mimo, że nie należą do wyrafinowanych, to jednak zachwycają swoimi niepowtarzalnymi smakami i aromatami.
Po krótkiej pogadance dotyczącej dramatycznych wydarzeń mających obecnie miejsce u naszych wschodnich sąsiadów, wychowankowie w geście przyjaźni z Ukrainą własnoręcznie przygotowali chorągiewki i kotyliony, a z wyciętych serduszek utworzyli hasło „SOLIDARNI Z UKRAINĄ”.
Jako podsumowanie części teoretycznej odbył się quiz sprawdzający wiedzę dzieci i młodzieży na temat krajów, które odwiedziliśmy podczas kulinarnych podróży czyli: Włoch, Polski, Węgier, Grecji, Stanów Zjednoczonych, Meksyku, Chin, Turcji, Francji i oczywiście Ukrainy. Przygotowany test nie sprawił wychowankom najmniejszych problemów, a dodatkowo usystematyzował ich wiedzę o poznanych państwach, ich tradycjach, zwyczajach, upodobaniach kulinarnych.
Zwieńczeniem spotkania było przygotowanie przez wychowanków tradycyjnego dania Ukraińców, jakim jest barszcz ukraiński. I tym razem, dla naszych młodych kucharzy, zadanie to okazało się łatwym do wykonania. Zupa smakowała wyśmienicie, potwierdzili to wszyscy mieszkańcy Ośrodka. Na zakończenie biesiady kulinarnej odbyła się degustacja sękacza - ulubionego deseru Ukraińców oraz kwasu chlebowego.
Niestety było to już ostatnie spotkanie w ramach realizacji innowacji pn. „Kulinarne podróże – smaki świata”. Pragniemy bardzo serdecznie podziękować WSZYSTKIM, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do realizacji naszych zajęć i pomogli w osiągnięciu zaplanowanych celów. Życzymy udanych podróży…. nie tylko kulinarnych!
Autorzy innowacji i tekstu: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech
Autorzy zdjęć: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 44.222.122.246