Technik żywienia i usług gastronomicznych w ZSCKR w Chrobrzu (video)
Dodał: Marta Data: 2020-06-04 10:15:08 (czytane: 18734)
ZSCKR w Chrobrzu posiada najnowocześniejszą pracownię gastronomiczną tego typu na Ponidziu. W odnowionych pomieszczeniach z wydajną wentylacją działa sześć stanowisk, z których uczniowie mogą korzystać jednocześnie. Pracownia wyposażona jest w piec konwekcyjno-parowy i oraz piec do pizzy, nowe kuchenki, chłodziarki, zmywarki, sterylizatory oraz drobny sprzęt AGD a także wszelkiego rodzaju garnki, naczynia, sztućce potrzebne w tego typu lokalu.
Młodzież może również ćwiczyć umiejętności baristyczne na profesjonalnym ekspresie ciśnieniowym i młynku żarnowym firmy La San Marco. W pracowni oprócz zajęć odbywają się pokazy oraz kursy i szkolenia tematyczne prowadzone przez znanych kucharzy i baristów. W 2018 roku Stowarzyszenie Kucharzy Polskich nadało naszemu Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych, jako dziesiątej szkole w kraju, za konsekwentne dążenie do osiągania sukcesów w gastronomii. Oprócz pracowni gastronomicznej szkoła wykorzystuje pracownię obsługi konsumenta, a także dwie sale dydaktyczne zaopatrzone w monitor interaktywny, rzutnik oraz pięć stanowisk wyposażonych w sprzęt i oprogramowanie GASTRO POS.
Do podjęcia nauki w ZSCKR w Chrobrzu słowami poruszającego wiersza zachęca Ala z klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych.
„Żyć to realizować swoje pasje i marzenia.
Żyć to poznawać nowych ludzi i miejsca.
Żyć to cieszyć się chwilą.
Żyć to kochać przyrodę i zwierzęta.
Żyć to być sobą.
Chcę żyć pełnią życia więc wybrałam naukę
w Zespole Szkól Centrum Kształcenia Rolniczego w Chrobrzu”.
Jeżeli wiążesz swoją przyszłość z szeroko pojętą gastronomią, to serdecznie zapraszamy do podjęcia nauki w nowoczesnej szkole w ZSCKR im. Bolesława Chrobrego w Chrobrzu w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Ósmoklasisto, jeśli jesteś zainteresowany nauką w naszym Zespole, to oprócz wyjątkowych warunków, przyjaznej atmosfery, zapewniamy również produkty do sporządzania dań i odzież ochronną.
/Artykuł sponsorowany/